ریموند کتل، روانشناس انگلیسی، در تحقیقات خود متوجه شد كه تغییرات در شخصیت انسان را می توان با استفاده از یك روش آماری شناخته شده به عنوان تحلیل عاملی با مدلی كه دارای شانزده متغیر (ویژگیهای شخصیتی) است، توضیح داد.
پس از این کشف، وی به ساخت و ترویج پرسشنامه 16PF پرداخت. این تست شامل 178 جمله در مورد فرد است که باید به صورت 5 گزینه ای به آن پاسخ دهد.
کاربردهای تست 16 عاملی کتل
به دلیل مطالعات علمی کتل و نظریه 16 عاملی وی، این تست در بخش های مختلفی به کار می رود. آزمون شخصیت شناسی کتل در محیط های صنعتی، سازمانی، تحقیقاتی، آموزشی و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، روانشناسان بسیاری در مراکز خود از آن استفاده می کنند. به طور کلی بیشترین کاربرد این تست را می توان در موارد زیر خلاصه نمود:
انتخاب شغل و رشته- اطلاعات در حوزه مشاوره شغلی
انتخاب پرسنل- ارتقاء، آموزش و پیشرفت شغلی
مداخلات درمانی- برنامه های تشخیصی بالینی، پیش آگهی و درمان
مشاوره ازدواج- پیش بینی سازگاری و رضایت از ازدواج
مشاوره تحصیلی- شناسایی مشکلات تحصیلی، عاطفی و اجتماعی
تست شخصیت کتل دارای 16 بعد اصلی است که می تواند ابعاد گسترده ای از شخصیت را نشان دهد. همانطور که در بخش کاربردهای تست اشاره شد این تست می تواند در انتخاب رشته و شغل، انتخاب پرسنل، مداخلات درمانی، مشاوره ازدواج و مشاوره تحصیلی مورد استفاده قرار گیرد.
با استفاده از این تست می توانید مولفه های زیر را در خود ارزیابی کنید:
مولفه های قابل سنجش در تست شخصیت کتل
در تست شخصیت کتل علاوه بر 16 بعد اصلی 8 بعد نیز به عنوان عوامل مرتبه دوم قابل سنجش است. بنابراین علاوه بر 16 عامل گفته شده در تصویر فوق شما می توانید از 8 بعد دیگر شخصیت خود آگاهی یابید. عوامل مرتبه دوم در شکل زیر آمده است:
8 بعد مرتبه دوم تست شخصیت کتل
رویکرد صفت به شخصیت
روانشناسان مدت هاست که دقیقا درباره چگونگی تعریف و توصیف شخصیت صحبت می کنند. یکی از این ایده های کلیدی به عنوان نظریه صفت شخصیت شناخته می شود. مطابق نظریه صفت، شخصیت انسان از تعدادی از صفات و مضامین گسترده تشکیل شده است.
در گذشته برخی از نظریه های قدیمی سعی در توصیف تک تک صفات مربوط به شخصیت داشتند. به عنوان مثال، روانشناس گوردون آلپورت بیش از 4000 کلمه در زبان انگلیسی را شناسایی کرد که می تواند برای توصیف ویژگی های شخصیتی استفاده شود.
اگرچه این روش در شناسایی انواع مختلف صفات خوب بود، اما استفاده از آن دشوار است. به عنوان مثال بسیاری از این صفات شبیه به هم هستند و تشخیص برخی صفات از سایر موارد مشکل است.
چنین ابهامی مطالعه خصوصیات شخصیتی را بسیار دشوار می سازد. در همین راستا بود که کتل با استفاده از روش عاملی مولفه های شخصیت را به خوبی دسته بندی نمود.
توجه- تست شخصیت کتل بسیار معتبر بوده و مقالات علمی زیادی در سال های مختلف از آن استفاده کرده اند.
نظریه شخصیت کتل
کتل با این دیدگاه که توسط دو یا سه بعد از رفتار، می توان شخصیت را درک نمود، مخالفت کرد. او معتقد بود كه لازم است به تعداد بسیار بیشتری از صفات توجه شود تا تصویر كامل از شخصیت افراد به دست آید. در حالی که بسیاری از نظریه های شخصیت اطلاعات و داده های خود را از جامعه محدودی به دست آورده اند، اما کتل داده ها را از طیف وسیعی از افراد از طریق سه منبع مختلف داده جمع آوری کرد.
داده های (L): این داده های مربوط به سابقه زندگی مانند نمرات مدرسه، حضور در محل کار و غیره است.
داده های (Q): این داده ها مربوط به پرسشنامه ای می باشد كه برای ارزیابی شخصیت طراحی شده است.
داده های (T): این داده ها حاصل از آزمونهای عینی است که برای بررسی دقیق ساختار شخصیت طراحی شده اند.
کتل داده های T و Q را با استفاده از تکنیک ریاضیاتی به نام تحلیل عاملی تجزیه و تحلیل کرد تا ببیند کدام نوع رفتار تمایل به گروه بندی در همان افراد دارد. وی 16 ویژگی شخصیتی که برای همه افراد مشترک است را شناسایی کرد.
تست شخصیت شناسی کتل امروزه برای مشاوره شغلی، مشاوره تحصیلی و مشاوره زناشویی مورد استفاده قرار می گیرد.
16 عامل شخصیتی در نظریه کتل
ریموند کتل لیست آلپورت را تجزیه و تحلیل کرد و با حذف اصطلاحات زائد یا غیر معمول آنرا به 171 ویژگی کاهش داد. وی سپس از روش آماری موسوم به آنالیز عاملی برای شناسایی صفات مرتبط با یکدیگر استفاده کرد. او با این روش توانست لیست خود را به 16 عامل اصلی شخصیت برساند.
به گفته کتل ویژگیهای شخصیتی به صورت پیوستار در ما وجود دارد. به عبارت دیگر، هر فرد همه این 16 صفت را تا حدی دارد، اما ممکن است در بعضی از صفات زیاد و در برخی کم باشد. لیست ویژگی های زیر برخی از اصطلاحات برای 16 بعد شخصیتی توصیف شده توسط کتل را نشان می دهد:
نمودار 16 بعد شخصیت کتل
بسته به اینکه چه نیازی داشته باشیم، نمرات را می توان با استفاده از روش های مختلف تفسیر کرد. برخی از گزارشهای تفسیری رویکرد بالینی را با نگاه به شخصیت مورد بررسی قرار می دهند، در حالی که برخی دیگر بیشتر روی موضوعاتی مانند انتخاب شغل، توسعه کار تیمی و پتانسیل رهبری متمرکز هستند.
تست شخصیت 16 عاملی کتل در سایت ای سنج
در سایت ای سنج تست شخصیت 16 عاملی کتل پس از بررسی ها و مطالعات گسترده به صورت آنلاین در آمده است. در این تست روانشناسان و روان سنج های ای سنج تلاش کرده اند تا نسخه کاملی از تفسیر را برای مخاطبان فراهم سازند. تفسیر این تست مفصل بوده و توصیه ما این است حتما به طور کامل آن را مطالعه نمایید.
همانطور که گفتیم تست 16 عاملی کتل می تواند برای اهداف مختلف آموزشی، درمانی، شغلی مورد استفاده قرار بگیرد. بنابراین بسته به نیاز، می توانید این تست را برای تغییر در زندگی خود مورد استفاده قرار دهید. فراموش نکنید آگاهی و شناخت ویژگی هایمان اولین گام برای تغییر و رسیدن به خودشکوفایی است.